Смарагд

24.04.2018

Смарагдът или както още е известен - Изумруд, заема привилегировано място сред скъпоценните камъни, известен е от най-дълбока древност и е използван широко както за направа на украшения, така и за извършването на религиозни обреди.

Името му  "Смарагд" идва от древногръцки и означава „зелен скъпоценен камък“.Научното наименование за Изумруд е берил, но има различни цветове берил. Зеленият берил се нарича Изумруд. Когато се добави синьо в зеленото, този берил  е известен като Аквамарин.Розовият берил се нарича морганит, жълтия - златен берил, жълто-зеления берил е хелиодор. Има и червен берил, но той е доста рядък.

Поради факта, че изумрудът е крехък и чувствителен към удари, той много често се фасетира в т.н. "изумрудено" остеняване - стъпаловидна форма, със скосени ръбове, превърнати по този начин във фасети.Само най-качествените образци са прозрачни. Изумрудът често е "замъглен" от включвания, което не се счита непременно за дефект, а признак, че камъните са естествени, за разлика от синтетичните камъни и от други негови имитации.

Изумруд който е с наситен цвят и сравнително чист изпъква най-добре в украшения изработени от бяло злато или платина и подчертан с антураж от диаманти.Има и нови тенденции където  смарагди се комбинират със сини камъни. Като антураж на танзанити или в комбинация със сапфири.

Рядко се намират изумруди с бижутерско качество, които са с размер на орех или по-големи. Един такъв изумруд, който е изложен публично, е т.н. "изумруд Гачала“.

Необработеният изумруд с тегло 858 карата (172 гр.) е открит през 1967 година в Колумбия. През 1969 г. е дарен от Хари Уинстън на Смитсоновия институт и понастоящем е част от колекцията на Националния музей по естествена история във Вашингтон. Големи сбирки с изумруди и бижута с тях се намират в двореца Топкапъ в Истанбул, в Националния музей на Иран, както и в частни колекции в Индия.

Традиционен "Рожден" камък за месец май, както и за зодиите Телец, Близнаци и Овен. Сънуването на изумруд подсказва светски успехи и доброта, време на голямо щастие, към което да се стремим. Древните гърци са свързали Изумруда с планетата Венера и са поднасали камъка на Богинята на любовта и романтиката на своите любими.

Известно е, че в древността смарагдите украсявали съкровищата на най-известните владетели и се добивали в Древен Египет - в рудниците на Клеопатра. Мините в Египет са единственият познат източник на изумруди за Азия и Европа, чак до откриването на Америка от европейците в края на XV в. В днешно време най големи находища на смарагди има в Колумбия, Бразилия, Пакистан, Русия, Мадагаскар, Индия и Източна Африка.

Най-известният смарагд е „Смарагдът на Девънширския херцог“, който се пази в Британския музей по естествена история в Лондон.

Поради наситения си зелен цвят, смарагдът е считан за символ на вечната пролет и безсмъртието.Съществуват вярвания, че смарагдите притежават изключителна лечебна сила – укрепват паметта, помагат при безсъние, прогонват лошите сънища, спасяват от зли духове и укрепват сърцето. Наричат смарагда още камък на мъдростта и хладнокръвието и закрилник на майките и пътешествениците.